Specifikum Bílý čaj je specifický způsobem sběru a následného zpracování čajových lístků čajovníku čínského (Camellia sinensis).
Pro nejlepší kvalitu se vybírají pouze velké a dobře vyvinuté výhonky mladých lístků s drobným bílým ochlupením, někdy dokonce ještě nerozvité pupeny, které se sbírají dříve než na ně začne pražit slunce. Tak si zachovají svěží barvu i chuť. Oproti černému a zelenému čaji neprobíhá u bílého čaje fermentace. Podstatou zpracování je velmi pomalé sušení v chladné a větrané místnosti. Tím nedojde ke spuštění oxidace enzymů, čaj nezhnědne a nezmění původní chuť. Samozřejmě, že malé míře oxidace zabránit nelze, a to je dobře. Právě díky ní má čaj tak lahodné aroma a zachovávají se v něm veškeré prospěšné látky. Přesto však obsahuje kofein ( i když velmi málo).
Chuť je spíše podobná zelenému typu, ovšem oproti němu je sladší a méně intenzivní. Bílý čaj velmi snadno nasává vůně a chuti svého okolí, proto na něj můžete narazit třeba ve vyuzené variantě.
Silice neboli éterické oleje se nachází především v květech, ale i v listech, kůře a kořenech rostlin.
Vůně je kombinace 100% čistého éterického oleje a aroma.