Medovina je nápoj, který provází lidstvo od nejstarších forem civilizací. Medovinu lze obecně charakterizovat jako nápoj vznikající kvasným procesem medového roztoku, který bývá obvykle zušlechťován různými bylinami a kořením, jejichž složení se liší podle konkrétní receptury. Receptura, podle níž se Královská medovina vyrábí, má kořeny ve 14. století, kdy medovina jako nápoj zaznamenala renesanci a dostala se do postavení - "předků" - léčivých aperitivů a likérů. Tento nápoj se tak stal díky vytříbené chuti velice oblíbeným u vyšší společnosti, tj. šlechty a královského dvora - odtud pochází dobové označení Královská medovina.
Receptura na výrobu Královské medoviny vyžaduje velice důsledný výběr velmi kvalitních a ekologicky nejčistších vstupních surovin jako je med, byliny a koření. Výrobce - firma VČELNEX je dnes považována za největší a nejmodernější závod v Evropě na výrobu medoviny.
Obvyklá doba zrání medovin u jiných medovin je asi 3 až 4 měsíce. Královskou medovinu takto vyrábět nelze. Královská medovina má dobu zrání od 15 do 20 měsíců podle konkrétního tržního druhu s vyjímkou archivní Královské medoviny, která zraje nejméně 5 roků !!! LITUJEME, ALE VÝROBCE PŘESTAL TUHLE DOBROTU VYRÁBĚT!!!?
Silice neboli éterické oleje se nachází především v květech, ale i v listech, kůře a kořenech rostlin.
Vůně je kombinace 100% čistého éterického oleje a aroma.